Selasa, 01 April 2008

Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum. Το ξύπνημα του γίγαντα

Ένα από πιο τα εντυπωσιακά από κάθε άποψη λουλούδια είναι το Amorphophallus titanum. Ποιος είναι όμως αυτός ο ανθισμένος γίγαντας;

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum και σημαίνει άμορφος φαλλός. Το κοινό του όνομα είναι Titan Arum (γιγάντιο άρουμ) αν και η πιο συνηθισμένη του ονομασία είναι "corpse flower" (λουλούδι πτώμα) εξαιτίας της οσμής του. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και πρωτοανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής. Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο. Είναι η ψηλότερη μονοστέλεχη ταξιανθία του κόσμου και μπορεί να ξεπεράσει το ύψος ενός ανθρώπου. Για την ακρίβεια ένα ώριμο Titan Arum μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο!

Κόνδυλος με βλαστό
Σπάδικας με άνθη

Ένα ώριμο λουλούδι εκπέμπει μια έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή με σκοπό να προσελκύσει έντομα για γονιμοποίηση. Από αυτήν την δυσάρεστη οσμή ονομάστηκε και "λουλούδι-πτώμα". Το λουλούδι κρατάει ανθισμένο μόνο 2-3 μέρες. Εξαιρετικά μικρό διάστημα να αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται 6-10 χρόνια για να ανθίσει. Η αποπνικτική οσμή του κρατάει μόνο τις πρώτες 8 ώρες τις ανθοφορίας του. Ο κόνδυλος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά.

Η σπανιότητα και ιδιαιτερότητα του λουλουδιού δημιούργησε γρήγορα ένα μύθο γύρω από το όνομά του και το έκανε πολύ δημοφιλές μεταξύ των φίλων των λουλουδιών. Η πρώτη απόπειρα να καλλιεργηθεί το Titan Arum σε περιβάλλον διαφορετικό από το φυσικό του έγινε πριν 64 χρόνια στις ΗΠΑ το 1937. Από τότε μεταφέρθηκαν αρκετά φυτά σε διάφορους βοτανικούς κήπους των ΗΠΑ και της Ευρώπης (περίπου 70) καθώς η ανθοφορία ενός τέτοιου φυτού αποτελεί σημαντικό γεγονός και ιδιαίτερη ατραξιόν για κάθε βοτανικό κήπο. Όταν ένα Titan Arum ανθίζει χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό γεγονός. Ωστόσο λιγότερα από 15 Titan Arum έχουν ανθίσει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ με τελευταίο ανθισμένο δείγμα αυτό στον βοτανικό κήπο Fairchild Tropical Garden της Φλόριντα που άνθισε τον Μάιο του 2001.

Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου άνθισε το 2003!

Το Titan Arum που έχει ανθίσει το μεγαλύτερο λουλούδι μέχρι τώρα βρίσκεται στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Βόνης, στη Γερμανία και έχει ύψος 274 εκατοστά. Άνθισε στις 22 Μαΐου του 2003.

Το ίδιο Titan Arum είχε ανθίσει και τον Ιούλιο του 2000 και τότε είχε μετρηθεί με διάμετρο 1.5 μ. και ύψος 2.57μ. ήταν τότε το τρίτο μεγαλύτερο λουλούδι που είχε ανθίσει ποτέ σε καλλιέργεια. Ο κόνδυλός του τότε είχε βάρος 36 κιλά. Τον Ιανουάριο του 2003 ο κόνδυλος μεταφυτεύτηκε γιατί είχε ήδη φτάσει τα 78 κιλά σε ένα τεράστιο δοχείο βάρους 1000 κιλών.

Στις αρχές Μαρτίου εμφανίστηκε το νέο μπουμπούκι και στις αρχές Μαΐου είχε ήδη ύψος 78 εκατοστών. Το τελικό ύψος του έφτασε τα 274 εκατοστά στις 22 Μαΐου 2003. Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ είχε δημιουργηθεί!

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κρατούσε από το 1932! Εκείνη τη χρονιά ένα Titan Arum που άνθησε στον Βοτανικό κήπο του Wageningen της Ολλανδίας είχε φτάσει σε ύψος τα 267 εκατοστά.

http://www.valentine.gr/Amorphophallus-titanum_gr.htm

0 komentar: